Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vidróczki Márton

2011.01.19
Az életéről fennmaradt korabeli tudósítások ellentmondásosak. Apja Vidrótzky András juhász volt. Azt, hogy miért választotta a szegénylegények hányatott életét, a néphagyomány sokféleképpen magyarázza. Egyes történetek szerint katonaszökevény volt, mások szerint bojtár korában kegyetlenül megverte a számadója, s ezért állt betyárnak, de romantikus szerelmi történetről, árva sorsról, törvénytelen származásról is szólnak mondák. Legvalószínűbbnek az első két verziót tartják a kutatók. A mondák szerint szép, derék ember volt, lobogós ujjú inget, bő gatyát viselt, pisztolyokkal, puskákkal bőven felszerelkezve járt. A hiedelem szerint nem fogta a golyó, kegyetlenül megbüntette ellenségeit, nagylelkűen meghálálta a segítséget. Csak a gazdagtól rabolt, a szegényt nem bántotta. Sok történet szól vakmerőségéről, féktelen természetéről, mulatozásairól. Mindezek miatt félelemmel vegyes tisztelet övezte nevét az emberek között. A betyár haláláról szintén többféle verzió látott napvilágot. Egyes történetek szerint szeretője árulta el, többek szerint azonban egyik társa ölte meg. A korabeli sajtó közleménye is ezt igazolja. Ezek szerint Pintér Pista, egyik bandatársa végzett vele Mátraverebély határában. A nevéhez kapcsolódó énekes szájhagyomány (dalok, balladák, mondák) – amely elsősorban a Mátra környékén ismert – a betyárköltészet általános sztereotip formuláit viseli. Életét és halálának körülményeit Kodály Zoltán Mátrai képek című művében idézi fel ezzel a két dallal: A Vidroczki hires nyája és a Már Vidroczki emelgeti.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Vidróczki Márton szoboravatás

(Medvesalja PT, 2017.11.07 09:28)

Dátum: 2017 . november 12.

15:00 szoboravató tárogatószóval
16:00 Vidróczki a Medves alatt - Farkas Ottó gyűjtései Vidróczkiról
17:00 táncház a Folk LC kíséretében

Helyszín: Pogányvár fogadó, Egyházasbást / Újbást

Szervező: Medvesalja PT

180 éve született a híres betyár, Vidróczki Márton s azóta is térül-fordul híres nyája...

Vidróczki Márton emlékének, a betyárvirtusnak, s a mai világ ellentmondásainak üzenünk november 12-én, vasárnap, amikor is ünnepélyesen felavatjuk a betyár szobrát a Medves alatt, az egyházasbásti Pogányvár fogadó előtt.

Az avatást Kováts Marci fűszerezi tárogatószóval, majd Farkas Ottó helytörténész válogat a betyár Medves alatti történeteiből, ezt követően táncházra várjuk a nagyérdeműt a füleki Folk LC hathatós támogatásával.

"A hiedelem szerint nem fogta a golyó, kegyetlenül megbüntette ellenségeit, nagylelkűen meghálálta a segítséget".

Bekölce Béke út 119

(Kisgergely László, 2014.08.28 15:03)